Úszófül? Így védheti meg gyermeke fülét ezen a nyáron

Úszófül? Így védheti meg gyermeke fülét ezen a nyáron

Utolsó módosítás:2024.06.20 13:23

Medencézés, aquapark és végeláthatatlan strandolás? Az úszófül gyakori nyári probléma lehet azoknál a gyermekeknél, akik sok időt töltenek a vízben. Érdemes dr. Holpert Valéria, a Gyermekgyógyászati Központ fül-orr-gégész, foniáter szakemberének tanácsait megfogadni, hogy ezen a nyáron ne a fül-orr-gégészeten végződjék a családi nyaralás.

Online Bejelentkezés

Dr. Holpert Valéria

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Úszófül – kellemetlen nyári útitárs

-Az úszófül (otitis externa) a külső hallójárat leggyakrabban baktériumok okozta gyulladása, amit a hallójárat védőrétegének a sérülése vagy fertőzés okoz. A nyári időszakban, a strandok megnyitását követően igen gyakran találkozunk vele, bár a nevével ellentétben, az úszófül nemcsak az úszás és vízi tevékenységek miatt alakulhat ki – mondja dr. Holpert Valéria. Bőrszárazság vagy ekcéma, a hallójárat savköpenyének sérülése (fülpiszkálás, fültisztító pálca használata) is megkönnyíti a kórokozók bejutását, de az otthoni fürdés, zuhanyzás, hajmosás és a meleg-párás környezet is okozhat hallójárat-gyulladást. A gyermekek estében ráadásul a szűkebb hallójárat miatt a hám nehezebben szellőzik, a fülbe került víz sokáig időzhet a hallójáratban, ami szintén kedvező körülményeket teremt a kórokozóknak. Az úszófül tünetei jellegzetesek: a gyulladás erős fájdalommal, heves lüktetéssel jár, ami még kifejezettebb a fül érintésekor, a fülkagyló vagy a külső fülporc mozgatásakor. A fül piros és érzékeny, a lobos hám miatt a hallójárat beszűkül, gyakran törmelékkel vagy gennyes váladékkal teli.

Ez a teendő hallójárat-gyulladás esetén

Mint Holpert doktornő mondja, bár az úszófül rendkívül fájdalmas és kellemetlen megbetegedés, enyhébb formáinak kezelése jobbára otthon vagy nyaralás alatt is megoldható. A tünetek észlelésekor a legfontosabb teendő a fül szárazon tartása és az életkornak megfelelő fájdalomcsillapító készítmény alkalmazása. Ha a fájdalom fokozódik, a tünetek nem múlnak, vagy a fül váladékozni kezd, akkor forduljunk a gyermekkel fül-orr-gégész szakorvoshoz.

Ilyenkor a váladékozó fület kíméletesen kitisztítjuk, bakteriális fertőzés esetén pedig antibiotikum-tartalmú, gyulladáscsökkentő fülcseppet kap a gyermek, Ha a hallójárat duzzadt, akkor gyógyszerekkel átitatott gézcsíkot (Burow-csíkot) teszünk a fülébe, amit 2-3 naponta, de néha akár naponta is cserélni kell.

Ezekkel az óvintézkedésekkel előzheti meg az úszófül kialakulását

  • Kerülje a nem megfelelő vízminőségű természetes fürdőhelyeket! Minél magasabb a baktériumok szintje (E. coli és Enterococcus) a vízben, annál nagyobb az esélye, hogy a hallójáratot borító bőr gyulladása kialakuljon.
  • Úszás vagy fürdés után itassa fel a külső hallójáratba került vizet egy puha kendővel, vagy szárítsa meg alacsony hőfokra állított hajszárítóval!
  • Kérje meg a gyermeket, hogy döntse oldalra a fejét, hogy a víz kifolyjon a füléből. Finoman húzza meg a fülcimpáját, hogy a hallójáratból könnyebben távozhasson a folyadék.
  • Ha a gyermek sokat úszik és hajlamos a fülproblémákra, érdemes úszósapkát és egyedileg készített füldugót viselnie. A fülbe helyezett növényi olajjal átitatott vattakoronggal megóvhatja a hallójáratot.
  • A gyógyszertárakban vény nélkül kapható 2 százalékos ecetsav vagy Boramid fülbe cseppentésével megelőzhető a fülgyulladás kialakulása (lyukas dobhártya esetén azonban tilos a használata). Ha a gyermek hajlamos az úszófülre, akkor a készítményből a biztonság kedvéért célszerű az úti patikába is elcsomagolni

Téma szakértője

Specialitások:
  • általános csecsemő- és gyermek fül-orr-gégészeti panaszok
  • globus szindróma kivizsgálása - gombócérzés a torokban
  • hangképzési zavarok kezelése
  • rekedtség, hangszalag bénulás
  • gége betegségeinek kezelése
  • fülfájás, füldugulás kezelése
  • középfül specialista
  • fülzúgás

Rendelés típusa: Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16. 1.emelet 1.

Telefonszám: +3670 882 6307

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

5 csillagos vizsgálat

Holpert doktornőt csak ajánlani tudom. Nagyon kedves, barátságos és alapos, mindenről körültekintően tájékoztat. A legjobb gyermek fül-orr-gégész, akivel találkoztam.

Dr. Holpert Valéria
Dr. Holpert Valéria
fül-orr-gégész, foniáter