Mikor gyanakodhat arra, hogy gyermeke élelmiszerfertőzést kapott?

Mikor gyanakodhat arra, hogy gyermeke élelmiszerfertőzést kapott?

Utolsó módosítás:2024.07.12 07:37

Dr. Hidvégi Edit, a Gyermekgyógyászati Központ gyermek gasztroenterológusa szerint kánikula idején még körültekintőbben kell eljárnunk ételeink elkészítésekor. Csecsemők és kisgyermekek estében az élelmiszerek okozta fertőzések súlyos, kórházi kezelést is igénylő tünetekhez vezethetnek.

Online Bejelentkezés

Dr. Hidvégi Edit PHD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Ha baj van a konyhában

A nyár különösen nagy figyelmet igényel az ételek elkészítése és helyes tárolása szempontjából. A nyers tojásos hidegkonyhai készítmények, tészták, fagylaltok, tejes-, tejfölös-, tejszínes vagy darált hússal készült ételek, halból vagy gombából készült fogások és a felületesen átsütött (pl. grillezett) ételek jelentik a legnagyobb kockázatot az élelmiszer eredetű megbetegedések tekintetében – mondja dr. Hidvégi Edit. Az élelmiszerfertőzések vezető oka a nem megfelelő hőkezelés, az ételek tárolásával kapcsolatos hiányosságok (pl. hűtés hiánya), illetve az élelmiszer-higiéniai szabályok figyelmen kívül hagyása. Gyakran előfordul, hogy maga az ételt készítő személy hordozza a fertőzést (pl. egy gennyesedéssel járó bőrbetegség vagy hányással-hasmenéssel járó betegség formájában), és szennyezi be a gyermek ételét. Sajnos az alapanyagok és a konyhai eszközök (kések, vágódeszkák, konyharuhák) közvetítésével is könnyedén bekerülhetnek a kórokozók a fogyasztásra kész ételekbe.

Ez bizony élelmiszerfertőzés!

Az élelmiszerfertőzéseket az ételben lévő kórokozók (baktériumok, vírusok, gombák és paraziták) toxinjai okozzák, amelyek a tápcsatornán lejutva kerülnek a gyermek szervezetébe, és okoznak jellegzetes tüneteket. Nem keverendők ide azonban a gyermek túlérzékenysége (táplálkozási allergiája, intoleranciája) miatti megbetegedések, amelyek tünetei átfedést mutathatnak az élelmiszerfertőzés tüneteivel – hangsúlyozza a szakember. Az élelmiszer eredetű fertőzések hátterében legtöbbször baktériumok (Szalmonellák, Campylobacter jejuni, Escherichia coli törzsek, Staphylococcus aureus) állnak.

Mivel élelmiszerfertőzés esetén a beteg kisgyermek a fertőzést okozó mikrobát üríti a szervezetéből, ezért a fertőzés másokra is tovább terjedhet. Ha tehát a gyermek környezetében közel hasonló időben, többeknél is ugyanolyan gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkeznek, ugyanannak az ételnek fogyasztását követően, akkor joggal gyanakodhatunk ételfertőzésre.

Ételfertőzésre utaló tünetek

Az ételfertőzések jellegzetes gyomor-és bélrendszeri tünetekkel, émelygéssel, hányással, hasmenéssel, véres széklettel, gyomorfájdalommal, hasi görcsökkel jelentkeznek, illetve általános rossz közérzet és láz is kísérheti őket. Csecsemők és kisgyermekek esetében a hányás és hasmenés miatti nagyfokú folyadékvesztés súlyosabb esetben kiszáradáshoz és a só-víz háztartás felborulásához vezethet. Ilyenkor az alábbi jelekre érdemes a szülőknek figyelnie:

  • a pisis pelenkák számának csökkenése
  • száraz nyelv és nyálkahártya
  • besüppedő kutacs
  • száraz, könnyen ráncolható bőr
  • aluszékonyság, bágyadtság

Ezek a legfontosabb teendők

Hidvégi doktornő arra hívja fel a figyelmet, hogy hányás és hasmenés (napi háromnál több, nagy mennyiségű, híg széklet) esetén a legsürgetőbb feladat a folyadékpótlás, hogy elkerüljük a kiszáradást. Anyatejes csecsemőknél ne hagyjuk abba a szoptatást, sőt igyekezzünk minél gyakrabban mellre tenni a babát. Nagyobb gyermekek előzőleg lehűtött folyadékot (pl. limonádét, enyhén cukros teát) kortyolgassanak kis adagokban. Kiszáradás veszélye esetén érdemes gyógyszertárból beszerezhető, speciális ionokat tartalmazó rehidráló italport beszerezni, amit folyadékban elkeverve adhatunk gyermeknek.

-A hasmenés többnyire jól kezelhető otthon is, ám ha hányás is jelentkezik, az sokkal veszélyesebb, nagyobb odafigyelést igénylő állapot. Hasmenés és hányás esetén a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemőt mindenképpen lássa a gyermek háziorvosa. Akkor is forduljunk szakemberhez, ha a gyermek tünetei súlyosak (erős hasi görcsök, letargia, csillapíthatatlan hányás/hasmenés) vagy folyadékpótlása elégtelen és fennáll a kiszáradás kockázata. Rendkívül súlyos tünet az ételfertőzés során jelentkező véres széklet is, amit azonnal jelezni kell a védőnőnek és a gyerekorvosnak.

Szigorúan tilos hasfogó készítményt adni a gyermeknek!

Hogy előzhető meg az ételmérgezés?

  • Tartsuk be az alapvető higiénés szabályokra! Gyakran és alaposan mossunk kezet, körmeink legyenek ápoltak!
  • Tartsuk tisztán, rendezetten a konyhát és a konyhai eszközöket!
  • Hasmenés, hányás, láz tüneteivel, bőrgyulladással ne készítsünk ételt!
  • A nyers húst és tojást tároljuk külön a többi nyersanyagtól, ügyelve arra, hogy ne szennyezzék be azokat!
  • Fordítsunk nagy gondot az alapanyagok előkészítésére!
  • A sütés-főzés megfelelő hőfokon történjék és legyen alapos!
  • Ellenőrizzük rendszeresen a hűtő tisztaságát és hőfokát!
  • Ne tároljuk túl az ételeket!
  • A maradékot gyorsan hűtsük le. Ha ismét fogyasztunk belőle, ügyeljünk az újbóli alapos hőkezelésre!
  • Kisgyermeknek ne adjunk nyers tojást és tejet vagy félig nyers húst!

Téma szakértője

Specialitások:

Rendelés típusa: személyes (rendelői) vizit és telefonos távkonzultáció

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.

Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak