Miért kapja el újra az uszodaszemölcsöt a gyermek?

Miért kapja el újra az uszodaszemölcsöt a gyermek?

Utolsó módosítás:2024.09.10 13:18

Az uszodaszemölcsök általában spontán módon elmúlnak maguktól is. Gyakran előfordul azonban, hogy a kitartó kezelés ellenére újra megjelennek a kisgyermeken a jellegzetes, gombostűfejnyi vagy akár nagyobb elváltozások. Dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ bőrgyógyásza hasznos tanácsokkal szolgált az elváltozás kezelésével kapcsolatban.

Online Bejelentkezés

Dr. Karászi Viktória

Bosnyák téri rendelő - 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Az uszodaszemölcs tünetei

Az uszodaszemölcs egy vírusos bőrbetegség, amely óvodáskorú és általános iskolás gyermekeknél igen gyakori. Főként a 10 év alatti korosztályban találkozunk vele rendszeresen, hiszen a vírus könnyen terjed az iskolás gyerekek közötti közvetlen bőrkontaktus vagy közös használati tárgyak (pl. törölköző, fürdőjátékok, sporteszközök) révén – mondja dr. Karászi Viktória. A félgömbszerűen kiemelkedő, köldökszerű behúzódást tartalmazó, tömött papulák jól felismerhető a szülők számára is. Az 1-5 mm átmérőjű elváltozások elszórtan vagy csoportosan is megjelenhetnek testszerte: főként a hajlatokban (hónalj, térd, ágyék) bukkannak fel, de kialakulhatnak az arcon, mellkason és a törzsön is. Nyomásra rendkívül fertőző, kásaszerű massza ürül belőlük.

Makacsul ragaszkodó szemölcsök

Több oka is lehet az újra és újra visszatérő uszodaszemölcsöknek. Könnyen elképzelhető, hogy gyermekünk az iskolai vagy óvodai közösségben, közös iskolai úszások, illetve sportedzések során fertőződött meg ismételten, vagy a szemölcsök vakarásával önmagán terjeszti tovább. Ha valaki egyszer már átesett a fertőzésen, általában védettséget szerez. Mégis gyakran találkozunk olyan gyermekekkel, akik újból megfertőződnek. A kezelés után makacsul visszatérő elváltozás főként az atópiás dermatitiszben szenvedő gyermekeknél figyelhető meg, akiknek a bőre egyébként is sérülékenyebb. Ilyen esetben próbáljuk megértetni a gyermekkel, hogy a szemölcs elvakarásával késlelteti a gyógyulási folyamatot, és szükség esetén ragasszuk le az elváltozásokat. A rendszeres kézmosás mellett fertőtlenítsük a törölközőket, a kádat és zuhanytálcát, és figyeljünk rá, hogy mindenki a saját törölközőjét használja. Nagyobb (akár 15 milliméter átmérőjű) uszodaszemölcs elsősorban a meggyengült immunrendszerű vagy szerzett immunhiányos szindrómában érintett gyermekeknél figyelhető meg. Immunhiányos betegeknél a tünetek súlyosabbak, a szemölcsök az arcon is megjelenhetnek, és a betegség különösen ellenálló lehet a terápiával szemben.

Hatékony kezelés? Bízzuk a bőrgyógyászra!

A legfontosabb szabály az, hogy semmiképpen ne kísérletezzünk otthon a szemölcs mechanikus eltávolításával, mert könnyen átvihető a fertőzés más bőrterületekre, és az elváltozások felülfertőződhetnek. Az uszodaszemölcs otthoni kezeléséhez a patikában vény nélkül kapható kálium-hidroxid tartalmú hámlasztó oldatot javasoljuk. A készítmény nem alkalmazható sérült és érzékeny bőrfelületeken (nyálkahártyán, a szem és a nemi szervek környékén), és kétéves kor alatt sem. Ugyanakkor az otthoni kezelés sajnos önmagában legtöbbször nem elég hatékony, és bőrgyulladást is okozhat.

-Nagyszámú uszodaszemölcs esetén a leghatékonyabb és leggyorsabb megoldás, ha bőrgyógyászhoz fordulunk, aki fagyasztással vagy helyi érzéstelenítő krém alkalmazása után Volkman-kanállal távolítja el a fertőző elváltozásokat – tanácsolja dr. Karászi Viktória, a Gyermekgyógyászati Központ szakorvosa.

Téma szakértője

Specialitások:
  • általános bőrgyógyászati betegségek kezelése
  • ekcéma
  • pattanásos bőr kezelése

Rendelés típusa:

  • Személyes, rendelői vizit
  • magyar, angol és német nyelvű ellátás / consultation in English and German available

Rendelési helyszín:

  • 1147 Budapest, Csömöri út 18.

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedvesség

Kedves, alapos és gyerekbarát! Nagyon hasznos tanácsokat adott a doktornő, miközben alaposan megvizsgálta a kislányomat. A legjobb bőrgyógyász!

Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória
bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos