Kamaszkori hanyagtartás vagy Scheuermann-betegség?

Kamaszkori hanyagtartás vagy Scheuermann-betegség?

Utolsó módosítás:2024.08.27 09:44

A kamaszkori hanyagtartással nap mint nap szembesülnek a szülők és pedagógusok. A hasonló tünetek miatt azonban ez az állapot könnyen összetéveszthető egy gerincet érintő megbetegedéssel, a Scheuermann-kórral – hívja fel a figyelmet dr. Magbade Gábor, a Gyermekgyógyászati Központ ortopéd-traumatológus orvosa.

Online Bejelentkezés

Dr. Magbade Gábor

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A kamaszkori hát betegsége – a Scheuermann-betegség

Fiatalkorban a scoliosis, valamint a Scheuermann-betegséggel kapcsolatos csigolyadeformitások a leggyakoribb eltérések. A Scheuermann-betegség a csigolyák növekedési zavara, ami a gerinc fokozott háti kiboltosulással, mozgáskorlátozottsággal és fájdalommal jár. A tünetek pubertáskorban kezdődnek, a szülők általában a gyermek jellegzetes hajlott tartására figyelnek fel – mondja dr. Magbade Gábor. Kialakulásában genetikai és hormonális okok játszhatnak szerepet, illetve a gerinc helytelen terhelése merülhet fel. A Scheuermann-betegségben többnyire a háti szakasz betegszik meg, ritkább formájában az ágyéki szakasz érintett. Jellemzője, hogy a csigolyatestek zárólemezei egyenetlenné válnak, feltöredeznek, a csigolyák közti porckorongok ellapulnak, és a sérült zárólemezeket bedomborítva jellegzetes benyomatot képeznek a csigolyatestek felé (Schmorl csomó). Oldalirányú gerincfelvételeken jól látható a csigolyák deformitása, köztük a csigolyatestek ékalakká deformálódása is. Ha ez az elváltozás több csigolyán is megtörténik, akkor a hát púposabb lesz.

A Scheuermann-betegség tünetei

Mint dr. Magbade Gábor mondja, a betegség első szembetűnő jele a gyermek rossz tartása. Ez azonban könnyen összetéveszthető az életkorra jellemző hanyag tartással, ami izomgyengeséggel, valamint fokozott háti és ágyéki görbülettel jár. Fontos különbség azonban, hogy Scheuermann-betegséggel ellentétben a hanyagtartásnál megmarad a gerinc mobilitása, és a gyermek aktívan ki tudja egyenesíteni a háti görbületet. Ugyanakkor mivel ez az állapot – különösen fiatalabb korban – már jelezheti a Scheuermann-betegség kialakulását, így mindenképpen figyelmet és kezelést (preventív gyógytornát) igényel! A Scheuermann-betegség esetében a későbbiekben fájdalom is társul a fokozott háti görbülethez, ami már azt jelzi, hogy az érintett gerincszakasz mozgásai beszűkültek. A csigolyákról készült felvételeken láthatóvá válnak a csontszerkezeti eltérések, és gerinc merevvé válik. Mivel bizonyos izmok is megrövidülnek (pl. térd- és combhajlító izmok, a mellizom és a bordák közötti kis izmok), így hiába kérjük meg a gyermeket, hogy húzza ki magát és javítsa a tartását, erre képtelen lesz.

A betegség kezelése

-A Scheuermann-betegség egyértelmű diagnózisa a gerinc oldalirányú röntgenfelvételével erősíthető meg. A szülőkben és gyermekekben is tudatosítani kell, hogy a betegség lezáródása után már nem tudunk a kialakult tartáson változtatni, a háti deformitás véglegesen megmarad, és a maradványtünetek mozgásszervi panaszokat (hát- és nyakfájdalmat, lumbágót) okozhatnak. A kezelést tehát a diagnózis után azonnal el kell kezdeni. A Scheuermann-betegséget döntően konzervatív terápiával kezeljük, amely magába foglalja a gyógytornász felügyelete alatt begyakorolt napi gyógytornát. A gyógytorna célja elsősorban a gerinc mobilizálása és a megrövidült izmok nyújtása, hogy a gyermek képes legyen elsajátítani a helyes tartás- és mozgásmintákat. Súlyosabb esetekben fűző viselése vagy műtéti beavatkozás is szükségessé válhat.

Téma szakértője

Specialitások:
  • ízületi fájdalommal járó betegségek
  • porckopás
  • lúdtalp
  • izom és szalag túlterhelés

Rendelés típusa: személyes vizit, 14 éves kortól

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom u. 16. fszt. 3.

Telefonszám: +36 30 208 5571

Kapcsolódó oldalak