Ez a csalánkiütés három könnyen azonosítható tünete a gyerekeknél

Ez a csalánkiütés három könnyen azonosítható tünete a gyerekeknél

Utolsó módosítás:2024.07.18 07:55

A szülők számára sokszor igen ijesztőnek tűnő, váratlanul megjelenő, majd spontán elmúló csalánkiütést az esetek döntő többségében vírus, ritkábban bakteriális fertőzés okozza – tudtuk meg Dr. Balogh Ádámtól, a Gyermekgyógyászati Központ csecsemő- és gyermekgyógyász, allergológus szakemberétől, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy ilyen esetben szükségtelen allergiavizsgálatot végezni.

Online Bejelentkezés

Dr. Balogh Ádám PhD

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

A csalánkiütés jellegzetes tünetei

A csalánkiütés (urticaria) az egyik leggyakoribb gyermekkori bőrbetegség, bár sokszor nem ismerjük a kiváltó okát – ismerteti Dr. Balogh Ádám, aki hozzáteszi, hogy a csalánkiütés három könnyen azonosítható tünete a testszerte jelentkező halványvörös hólyagok (csalángöbök), az angioödéma, valamint a viszketés.

 

  • Kiütések és viszketés

A jellegzetes, a bőrből kissé kiemelkedő csalángöbök gyakran rohamszerűen jelentkeznek. A bőrkiütés mérete gombostűfejnyitől az akár tenyérnyi foltig is terjedhet. A kiütések általában az expozíciót követő 1-2 órán belül alakulnak ki, heves viszketést és égő érzést okozva a gyermeknek, de jellemzően 6-8 órán belül meg is szűnnek. Csalánkiütésre gyanakodhatunk, ha azt tapasztaljuk, hogy a kiütés „vándorol” a gyermek testén, és pár órával az első tünetek megjelenése után új helyen új bőrtünetek alakulnak ki. Ha a tünetek hat hétnél tovább tartanak, akkor krónikus csalánkiütéssel van dolgunk.

  • Angioödéma

A csalánkiütést gyakran angioödéma is kíséri, ami a bőr mélyebb rétegeinek gyulladásával, nagyobb mértékű duzzanatával jár. Az angioödéma kevésbé viszket, de tovább tart, és az antihisztaminokra kevésbé reagál. Ez egy különösen veszélyes állapot lehet, ami gyermekek esetében leggyakrabban az ajkakat, a nyelvet és a szemhéjakat érinti, és légzészavar, valamint a gége vizenyője társulhat hozzá.

Mi okozza a csalánkiütést gyermekeknél?

Mint Dr. Balogh Ádám mondja, a betegségeket a hisztamin és egyéb kémiai mediátorok okozzák, melyek hatására az érpályákból folyadék szűrődik be a környező szövetekbe, bőrpírt és duzzanatot idézve elő. Gyermekeknél az akut csalánkiütés a betegség legtöbbször megfigyelt formája, ami a gyermekpopuláció akár negyedét érinti. A szakemberek gyakrabban találkoznak vele fiatalabb gyermekeknél, és az esetek hozzávetőleg 40 százaléka egyidejű angioödémával járhat.

-Az akut spontán urticariat vírus- és bakteriális fertőzések, rovarcsípések (bolha, poloska, atka), antibiotikumok vagy nem szteroid gyulladáscsökkentők, valamint élelmiszerallergia is előidézheti. Az élelmiszerek közül a tojás, tej, a földimogyoró és a szója, valamint a búza válthatja ki a jellegzetes tüneteket. Az akut urticaria esetek felénél azonban nem derül fény az okra. Az allergiás eredetű akut csalánkiütés csak néhány alkalommal – jellemzően az allergénnel való első találkozás során – jelentkezik, és javarészt spontán el is múlik. A tünetek az allergén szervezetbe kerülését követően azonnal vagy 8-36 órával később is kialakulhatnak. A több napig is elhúzódó csalánkiütés azonban – néhány gyógyszerallergiától eltekintve – szinte soha nem allergia miatt alakul ki.

Balogh doktor arra is felhívja a szülők figyelmét, hogy az urticária fizikai hatásokra is létrejöhet: a nyáron jelentkező apró hólyagok gyakran a hideg medencevíz, illetve a benne lévő kemikáliák hatására alakulnak ki, de hideg ételek, jeges italok elfogyasztása, a napfény, a melegben történő mozgás, játék és aktív mozgás is előidézheti a testszerte jelentkező viszketést és csalánkiütést.

Mi a teendő, ha csalánkiütése van a gyermeknek?A csalánkiütés jellegzetes csalángöbökkel jár.

A közhiedelemmel ellentétben a csalánkiütést a legtöbb esetben nem allergia okozza. Az egyszeri, nem ismétlődő akut urticaria hátterében többnyire akut fertőzés áll, és 4-6 héten belül spontán elmúlik. Ilyen esetben szükségtelen vértesztek elvégzése. Az akut tünetek antihisztamin-tartalmú gyógyszerekkel, hideg vizes borogatással és helyi rázókeverékekkel mérsékelhetők. Amennyiben a tünetek gyakran ismétlődnek és összefüggenek bizonyos allergénekkel, akkor az allergológiai tesztek elvégzése is ajánlott a feltételezett allergén irányába. A kiváltó ok kiderítése azonban sokszor a szakemberek számára is fejtörést okoz, ezért a szülő által nyújtott értékes információk segíthetnek tisztázni a háttérben álló okokat, és nagymértékben megkönnyítik a diagnózis felállítását.

Ha rendszeresen tapasztalunk csalánkiütést a gyermeken, érdemes feljegyezni, hogy:

 

  • Mikor és mely testrészeken jelentkeztek először a tünetek?
  • A tünetek jelentkezésekor fennállt-e egyéb betegség a gyermeknél?
  • Kapott-e valamilyen új gyógyszert a gyermek?
  • Köthetőek-e a tünetek külső környezeti tényezőkhöz, élelmiszerekhez?
  • Tapasztalt-e a szülő egyéb tüneteket is a csalánkiütés mellett?

-Amennyiben sikerül beazonosítani a kiváltó okot, annak további elkerülésével megelőzhető a tünetek kiújulása. Súlyos általános tünetek és anafilaxia esetén (szem, száj, nyelv és torokduzzanat, rekedtté váló hang, kapkodó légzés) azonnal orvoshoz kell fordulni! – figyelmeztet Dr. Balogh Ádám, a Gyermekgyógyászati Központ szakembere.

Téma szakértője

Specialitások:
  • ételallergiák kivizsgálása, követése
  • légúti allergiák (szénanátha, asztma)
  • atopiás dermatitis, csalánkiütés
  • gyógyszerallergia
  • Alex multiplex allergia teszt specialista
  • allergén specifikus immunterápia
  • angol nyelvű ellátás/ consultation in English available

Rendelés típusa: Személyes (rendelői) vizit és távkonzultáció (telefonos)

Rendelés helyszíne: 1015 Budapest, Ostrom utca 16.
Telefonszám: +36 30 236 9139

Kapcsolódó oldalak