Az ekcémás kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a hideg idő beköszöntével

Az ekcémás kisgyermekek bőrvédelme – erre figyeljünk a hideg idő beköszöntével

Utolsó módosítás:2024.02.12 18:01

A száraz levegő, a hideg és a beltéri fűtés egyaránt irritálhatja az ekcémás gyermekek bőrét, ami a kellemetlen tünetek fellángolását okozhatja. Érdemes a jól megszokott bőrápolási rutin mellé dr. Szántó Hajnalka, bőrgyógyász, allergológus és klinikai immunológus, a Gyermekgyógyászati Központ orvosának tanácsait is megfogadni.

Online Bejelentkezés

Dr. Szántó Hajnalka

Széll Kálmán tér - 1015 Budapest, Ostrom utca 16

Az atópiás ekcéma

Az atópiás ekcéma egy gyakori, krónikus, gyulladásos bőrbetegség, ami a gyermekek 20-30 százalékát is érintheti. Jellegzetes tünetei a bőrszárazság-és viszketés, illetve akut és krónikus gyulladásos jelek jelenléte. A csecsemőknél az arcon, a hajas fejbőrön és a végtagokon, nagyobb gyermekeknél a hajlatokon jelentkeznek a tünetek, de súlyosabb esetben az ekcéma a gyermek teljes testét érintheti – ismerteti dr. Szántó Hajnalka, aki néhány praktikus tanácsot is megoszt az érintett szülőkkel, hogy minél kevesebb tünettel kelljen számolni a hideg idő beköszöntével.

Gondos fürdetés és bőrápolás

-Az ekcémás gyermekek bőre fokozottan érzékeny, emiatt azt javaslom, hogy a fürdetés rövidebb ideigEkcémás  gyermekek bőrvédelme télen tartson, és kizárólag langyos vízzel és gyengéd, illatanyag- és színezékmentes fürdetőkészítménnyel történjék – mondja dr. Szántó Hajnalka. Mivel a babafürdetők-és habfürdők, a szivacsok és mosdókendők is irritálhatják az érzékeny bőrt, ezeket ne használja fürdetéskor! Törölközéskor kerülje a bőr dörzsölését, inkább gyengéden itassa fel a vizet a pici testéről! Közvetlenül a fürdetés után fontos, hogy mindig kenje be a gyermek teljes testfelületét zsírozó, bőrápoló készítménnyel, ami segít abban, hogy javuljon a bőr védőfunkciója, és a bőrszárazság, viszketés is mérsékelhető vele – magyarázza a doktornő, aki hozzáteszi, hogy ezt a bőrápoló rutint naponta legalább kétszer érdemes elvégezni, mivel a hideg időjárás és a meleg beltéri levegő egyaránt szárítja a bőrt. Ha akut ekcémás tünetek jelentkeznek (pl. vörös foltok, nedvedző területek) helyi kortikoszteroid tartalmú kevert krémekre is szükség lehet, amit a bőrgyógyász, és a gyermekorvos is felírhat.

Réteges öltözködés

-A hidegebb idő miatt egyre több ruharéteg kerül a babára, amelyek szintén okozhatnak ekcémás tüneteket. Öltöztesse a gyermeket az időjárásnak megfelelően puha, természetes, légáteresztő anyagokból, például pamutból készült ruhákba! A gyapjú és szintetikus holmik, a szoros, dörzsölő anyagok kerülendők! – hívja fel a figyelmet a doktornő. A réteges öltözködéssel, könnyen levehető ruhaneműkkel megelőzhető a gyermek túlmelegedése, ha a kinti hidegből meleg helyre megyünk vele. Fontos, hogy a közvetlenül a testével érintkező alapréteg elvezesse az izzadságot a bőrről, a középső réteg gondoskodjon a melegen tartásáról, míg a legfelső réteg megóvja a széltől és nedvességtől. Ügyeljen arra is, hogy a felsőruházat vízálló és légáteresztő legyen, hogy az izzadságot és nedvességet hatékonyan kivezethesse. Hideg időben gondoskodni kell a kezek védelméről is pamutból vagy természetes anyagból készült kesztyűvel.

Komfortos hőmérséklet

Az ekcémás tünetek a fűtési szezonnal felerősödhetnek a levegő szárazsága miatt. Figyeljen rá, hogy a gyermek szobájában ne legyen túl meleg a levegő! Ágyát, játszószőnyegét tartsa távol a fűtőtestektől. Ha a lakásban alacsony a páratartalom, érdemes egy hideg ködpárásítót is üzembe helyezni, és 40-60 százalékos páratartalmat beállítani.

Útravalóul

-Az ekcéma kezelése és szinten tartása folyamatos figyelmet és nagy türelmet igényel a szülők részéről. Fontos, hogy kövesse az orvos utasításait, és tartsa be a hallottakat, ha pedig azt tapasztalja, hogy gyermeke ekcémája súlyosbodik vagy nem reagál az előírt kezelési tervre, ismételten keressék fel a szakembert! – javasolja dr. Szántó Hajnalka a szülőknek.

Téma szakértője

Specialitások:
  • Videodermatoszkópos anyajegyszűrés
  • Melanóma kivizsgálás
  • Allergiás bőrgyógyászati kórképek
  • Általános gyermekbőrgyógyászat
  • Allergiás bőrgyógyászati ​​problémák
  • Ekcéma
  • Gyógyszerallergia

Rendelés típusa: Személyes, rendelői vizit

Rendelés helyszíne: 1147 Budapest, Csömöri út 18. (a Bosnyák ténél)

Telefonszám: +36 30 434 1744

Kapcsolódó oldalak

Páciensek mondták

Kedvesség

Kedves, alapos és gyerekbarát! Nagyon hasznos tanácsokat adott a doktornő, miközben alaposan megvizsgálta a kislányomat. A legjobb bőrgyógyász!

Dr. Karászi Viktória
Dr. Karászi Viktória
bőrgyógyász, nemigyógyász szakorvos